19 Kasım 2015 Perşembe

2015 Eylül TUS'u ile İlgili Avukat Tarafından Yapılan Açıklama

DEĞERLİ ARKADAŞLAR 

Malumunuz olduğu üzere 2015 yılı Eylül ayında yapılan TUS’da bir kısım hatalı sorular olduğu düşüncesi ile sınava giren bazı doktor arkadaşlarımızın bizi vekil tayin etmeleri üzerine hatalı soruların iptali için dava açtık. Yasada bu davaların açılabilmesi 10 gün ile sınırlı olması sebebiyle ilk etapta 6 sorunun iptali için dava açtık. 

Sonrasında dava açan doktor arkadaşların bir mikrobiyoloji sorusunun da hatalı olduğuna dair textbook referansı getirmeleri sebebi ile 2. Bir dava açmak zorunda kaldık. Hukuken 2. Davanın 1. Dava dosyasına dahil edilmesi mümkün olmadığından davaların birleştirilmesi için ciddi bir çaba sarfettik ve davalar birleştirildi. Bir an önce sınav sonucunu bekleyen doktor arkadaşlarımızın mağduriyetini giderebilmek maksadı ile dosyaları memur eliyle Ankara Bölge İdare Mahkemesinden Ankara 5. İdare Mahkemesine getirdik. 

Mahkeme de haklı olarak bilirkişi isimlerinin belirlenmesi için Ankara’da bulunan 4 tane üniversiteye 13.11.2015 tarihi itibarıyla yazı yazdı ve yazının tebliğinden itibaren 3 gün içinde cevap verilmesini istedi. Yine zamandan kazanmak için bu yazıları da hızlı posta ile üniversitelere tebliğ ettirdik. Bunlardan cevap verenler de oldu. Cevap verme süresi ise 19.11.2015 tarihi itibarıyla dolacak ve sonrasında Mahkeme bize ve ÖSYM’ye bilirkişilere itirazımız olup olmadığını soracak. 

Biz Mahkeme ile yaptığımız görüşmede yazışmalar ile zaman kaybedilmemesi için “ÖSYM ile de görüşelim, taraflar olarak itirazımızın olmadığını da beyan edelim ve böylece dosya bir an önce tamamlansın” dedik. 

ÖSYM de bizim gibi davanın bir an önce sonuçlanması için çaba sarf eder, bir kısım usuli işlemlerle zaman kaybına mahal vermez ise kanaatim o ki dava en geç Aralık ortasına kadar sonuçlanır. 
Elbette sonuçların açıklanmaması doktor arkadaşlarımızı strese sokmaktadır. Bunun bilincindeyiz. Ancak bugüne kadar çok sayıda TUS’da hatalı soruların iptali için açtığımız davalar neticesinde yüzlerce doktor arkadaşımız daha üst tercihlerine yerleşebildiler ya da tekrardan tercih yapma hakkı elde ettiler. Ancak bu arada yerleştirmeler yapıldığı için aldıkları eğitimler, verdikleri emekler boşa gitti. Daha önce açılan davalar neredeyse 1 yıl civarında sürmüş iken son açtığımız dava yaklaşık 3 ay içerisinde neticelenecek. Bu sebeple biraz daha sabretmek gerekir. 

Diğer taraftan bizim açtığımız davadan sonra ÖSYM, dava konusu ettiğimiz 3 adet soruyu iptal etti. Dolayısıyla hatalı sorular sebebiyle hakları ihlal olacak olan arkadaşlar esasında ciddi bir kazanım elde ettiler. Halen davası devam eden soruları da ilgili tüm tıp kamuoyu bilmektedir. 

Gönül ister ki bu davalar en kısa sürede sonuçlansın. Hatta 2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 20/B maddesi de bu hususta özel bir düzenleme getirdi ve yargılamanın hızlandırılması amaçlandı. 

Ancak Ankara’da bir İdare Mahkemesinde yılda 3.000 tanenin üzerinde dava açılmakta. Mahkemeler iş yükü ve usuli işlemler altında ezilmekte. Fiili imkansızlıklar sebebiyle olması gerekenle olanın örtüşmediğini de görmekteyiz, yaşamaktayız. Sürecin hızlandırılması için elimizden gelen tüm çabayı sarfetmekteyiz. 
Bu vesileyle tüm doktorlarımızın biraz daha sabretmelerini ve bu sınavda alacakları sonuçların da gönüllerince olmasını temenni ediyorum. 

Av. Burhan ÖZKAYA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder